iPhone implineste 10 ani

primul iphone
Astazi se implinesc 10 ani de cand a fost lansat iPhone.

Pe 9 Ianuarie 2007 a fost prezentata prima versiune de iPhone, cea cu aluminiu pe spate. Acela care se zgaria foarte usor, enervant de usor, il mai stiti?

Ce este asa de important la acel iPhone? Pai sa spunem intai ce se putea face la acel moment cu un telefon „smart”. Cele mai avansate tehnologii prezente pe telefoane foloseau WAP. WAP este tehnologie depasita acum care nu iti permitea sa navighezi pe internet cum o faci acum ci doar intr-o maniera rudimentara. Chiar daca era rudimentara aveai nevoie de cunostinte tehnice peste medie pentru a configura un telefon sa acceseze internetul. iPhone a venit cu conexiune WiFi si GPRS usor de configurat.

iPhone a mai venit si cu vestitul swipe, lucru nemaintalnit pana la acea data. Puteai rasfoi paginile cu aplicatii folosind degetele si asa numitele „gestures”. Era fascinant, era inedit, era fabulos. Chiar daca existau telefoane cu touch screen la momentul respectiv, aveai nevoie de un stylus. Adica un creion special – pentru a putea apasa pe ecran. La iPhone faceai „slide to unlock” pentru a debloca telefonul si apasai cu degetul pe icoanele aplicatiilor pentru a le deschide. Conceptul de swipe si „slide to unlock” este astazi prezent pe toate smartphone-urile si cred ca putina lume mai stie cand si cum au aparut.

iPhone a mai venit si cu magazinul de aplicatii, AppStore. Pana la acel moment pe telefoane aplicatiile se instalau doar conectand telefonul a calculator printr-un cablu de date. Pana la acea data nu a existat practic nevoia de WiFi pe telefoane, practic nu prea aveai ce descarca pe ele.

Cu toate ca pe 9 Ianuarie 2007 a fost prezentat de catre regretatul Steve Jobs. Au mai trecut luni bune pana cand acesta a ajuns in magazine si a revolutionat piata telefoanelor smart.

sursa imagine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *